Základná škola s materskou školou Bohdanovce
O škole Kontakt Novinky Projekty Fotoalbum

  • Výlet - Borša

    V stredu 22. júna trieda 6. A navštívila kaštieľ kniežaťa Františka Rákocziho II, ktorý sa nachádza v obci Borša pri brehu Bodrogu. V expozícií s názvom Tri narodenia Rákócziho , sme sa  okrem histórie kaštieľa dozvedeli, ako fungovalo panstvo  Rákócziho a život jeho rodiny. Žiaci sa mohli zapojiť do zaujímavých interaktívnych hier zahrnutých v expozícii prehliadky kaštieľa. V premietacej sále s premietacím plátnom s 360 stupňovou panorámou sme si pozreli animovaný film od narodenia Františka až po jeho smrť. Pekné zážitky spojené s návštevou kaštieľa a jeho okolia sme zachytili na fotografiách, ktoré si môžete pozrieť vo fotogalérii.

  • Škola v prírode 2022

    V dňoch 13. 6. – 17. 6. 2022 sa žiaci 1. A, 3. a  4. ročníka vybrali do školy v prírode pri Ružomberku, aby mohli spoznávať krásy Liptova. Na svojej ceste navštívili Múzeum jaskyniarstva a ochrany prírody v Liptovskom Mikuláši, prezreli si dedinku – skanzen Vlkolínec zapísanú do zoznamu UNESCO, navštívili Ružomberok  a zábavný park Obrovo v Čutkovskej doline. Počas výletu nechýbala jazda na koni, pobyt v bazéne, kŕmenie domácich zvierat a tvorivé a športové aktivity . Domov sa vrátili spokojní a šťastní, lebo o zážitky nebola núdza. Fotografie si môžete pozrieť vo fotogalérii.

  • Šiestaci a siedmaci na výlete

    V stredu 22. júna sme si po náročnejších dňoch pred koncom školského roka dopriali relax na školskom výlete. Naše rady rozšírili ôsmaci Miška, Lilka, Alex, Milan, aj deviataci Ninka, Tamarka a Miško. Navštívili sme unikátnu Ochtinskú aragonitovú jaskyňu, v ktorej sme obdivovali výzdobu a hľadali podoby zvierat či osôb. Páčili sa nám aj tri druhy mramoru. Cestou späť sme sa zastavili v Rožňave pýšiacej sa druhým najväčším štvorcovým námestím na Slovensku. Navštívili sme Strážnu vežu postavenú ešte v čase tureckých nájazdov. Videli sme hodinový stroj považovaný za najpresnejší v dobe Uhorska, ale aj delovú guľu uviaznutú v stene. Po vyšliapaní temer 140 schodov sa nám otvoril krásny výhľad na mesto a okolie. Zopár fotografií si môžete pozrieť vo fotogalérii.

  • Oznam

    Dopravné sa bude vyplácať za obdobie od 23.3.2022 do 21.6.2022 (vrátane oboch týchto dní) v stredu 29.6.2022 na bankové účty.

    Kto nemá zriadený bankový účet, môže si cestovné prevziať v hotovosti v stredu 29.6.2022 v čase od 8.00 – 14.00 v Základnej škole s materskou školou Bohdanovce u ekonómky školy.  

    Skompletizované, nalepené a skontrolované cestovné lístky je potrebné odovzdať p. zástupkyni  najneskôr do piatka 24.6.2022.

    Kto neodovzdá cestovné lístky v tomto termíne, bude mať dopravné vyplatené až v ďalšom výplatnom termíne.

  • Archeologická lokalita Nižná Myšľa

    Už sme sa dočkali! V piatok, 23.5.2022, žiaci 6. A a 6. B boli na dejepisnej exkurzii. Navštívili sme Myšľanské múzeum a archeologický skanzen, sprevádzal nás vynikajúci sprievodca – študent archeológie, ktorý nás vedel zaujať. Svoj výklad obohatil o rôzne perličky zo života pravekých ľudí. A my sme sa dozvedeli,  ale aj videli uloženie kostier v hroboch, obetné hroby 4 dievčat, detskú hračku – vozíček, ktorý máme odfotený aj v učebnici, zub malého mamuta, veľké množstvo ďalších exponátov, ktoré sa našli v hroboch. Videli sme skutočné unikáty. Po prehliadke sme pokračovali návštevou skanzenu – ani sme nevedeli, že takéto pamiatky máme v našom blízkom okolí. Obydlia z doby bronzovej, hradby z drevených palisád, piecka na vypaľovanie keramiky,  obetná jama so skutočnými kostrami. Všetkého s čím sme sa stretli na hodinách dejepisu – sme mali možnosť reálne vidieť.   

    A bolo nám skutočne úžasne – ešte sme si aj pochutnali na opekaných špekáčikoch, ktoré sme si rýchlo pripravili.

    Ej, veru, tak bolo dobre – presvedčte sa, pozrite si  fotodokumentáciu.

                                                              Žiaci 6. A a 6. B

  • Kde sme boli športovať.....

    Z pohybového krúžku zvykneme chodiť len do blízkeho okolia. V tomto školskom roku sa nám podarilo uskutočniť 2 výlety . Po uvoľnení opatrení sme sa vybrali do Košíc, zaskákať si do Jump arény. Potom sme si počkali na krajšie počasie a zašli sa okúpať do Aquaparku v Prešove. Ako sme sa zabavili môžete vidieť na fotografiách.

  • Kremnica

    Niektorí naši žiaci poznávacieho krúžku využili riaditeľské voľno na spoznávanie historických pamiatok banského mesta Kremnica. Hneď po príchode sme sa naobedovali a začali s prehliadkou na Štefánikovom námestí, kde sme obdivovali barokový morový stĺp, ktorý patrí k najkrajším dielam svojho druhu na Slovensku i v strednej Európe. Potom sme zamierili do meštianskeho domu, v ktorom sme si prezreli Kremnický meštiansky spolok a jeho terče, kde sme si aj zastrieľali. Prvé miesto si vystrieľala Lilka Némethová. V ďalšej budove nás zaujala výstava Viliama Pirchala – Grafika. Najviac času nám zabralo Múzeum mincí a medailí, ktoré má svoje exponáty umiestnené na piatich poschodiach. Po vyčerpávajúcom dni sme sa ubytovali v Rekreačnom zariadení Toliar. Po raňajkách v sobotu sme si dali kratšiu turistiku ku kaskádam a neskôr zamierili do mesta, kde sme obdivovali Mestský hrad Kremnica z 13. storočia, uprostred ktorého je Kostol sv. Kataríny – patrónky mesta. Aby sme zlatú Kremnicu mohli obdivovať aj z vtáčej perspektívy, tak sme si vyšliapali vo veži 127 schodov. Záver cesty sme ukončili v Múzeu gýča. Cestou na vlakovú stanicu sme sa ešte odfotili pri 350 ročnom dube, ktorý je dominantou v Zechenterovej záhrade. Nepodarilo sa nám prezrieť najstaršiu mincovňu na svete, keďže ešte nebola otvorená pre verejnosť. Dúfame, že niekedy nabudúce, lebo je tam ešte toho dosť na pozeranie. Fotografie si môžete pozrieť vo fotoalbume.

  • Európsky deň jazykov

    Dňa 13.4.2022 sa na našej škole uskutočnil Európsky deň jazykov. Cieľom aktivity bolo motivovať žiakov k učeniu sa cudzích jazykov prostredníctvom rôznych zábavných aktivít. Žiaci aj učitelia si pripravili zaujímavé aktivity a úlohy, ktorými spestrili vyučovanie ostatným žiakom v tento deň. Mladší žiaci si zaspievali anglické pesničky s ukazovaním, učili sa názvy zvierat, hádali hádanky. Starší sa pustili do tvorivých aktivít ako napr. cudzojazyčné komiksy, pantomíma či tvorba mini slovníkov s vlajkami jednotlivých európskych krajín. Zahrali sme si matematické hry v angličtine, vyhľadávali sme a spracovávali informácie z internetu, mali sme fyziku po anglicky, ale aj ukážku azbuky a rôzne hádankové aktivity. Najviac zastúpené jazyky v aktivitách boli angličtina, ukrajinčina/ruština, taliančina, nemčina a poľština.Fotografie si môžete pozrieť vo fotoalbume.

  • Slanská Huta

    Poslednú aprílovú sobotu sme sa z krúžku –POHYBOVÉ HRY- vybrali do neďalekej obce od Bohdanoviec. Naša návšteva začala kŕmením muflónov. Na kŕmenie sú už muflóny zvyknuté. Hneď ako nás zbadali, tak sa k nám rozbehli. Potom sme si to namierili k bunkrom z 2.svetovej vojny. Tam sme sa zabavili, niečo opiekli a trochu oddýchli. Keďže sme pohybový krúžok, tak sme si s hasičmi zo Slanskej Huty a z Rákoša  riadne zacvičili, naučili sa poskytovať prvú pomoc. Fotky si môžete pozrieť vo fotoalbume.

  • Oznam

    Vážení  rodičia,

    vo štvrtok 28.apríla si učitelia pripomenú svoj sviatok DEŇ  UČITEĽOV.  Preto vo štvrtok bude vyučovanie v škole končiť 5.vyučovacou hodinou čiže o 12.15 hod. 

    Činnosť v školskom klube / družina / bude ukončená o 13.00 hod.

    Prevádzka materskej školy bude do 12.00 hod.

    V piatok 29.apríla vyučovanie v základnej škole ani v materskej škole nebude !

     

     Riaditeľ školy

  • OZNAM

    Pozývame všetkých rodičov na triedne schôdze , ktoré sa uskutočnia v utorok 26.apríla  v jednotlivých triedach od 16.00 hod. do 18.00 hod. 

    Zároveň oznamujeme triednym dôverníkom, že zasadnutie Rady rodičov sa uskutoční  v tento deň o 17.00 hod. v jazykovej učebni.

    Riaditeľ školy

  • Burza kníh

    Cieľom  bolo zaujať žiakov, aby si mohli vybrať knihu, ktorá ich upúta a nepoložia ju len doma do police, ale si ju aj prečítajú. Najdrahšia kniha stála 2 eurá. Vyzbieralo sa 114,50€, ktoré budú použité na ďalšie akcie v knižnici. Verím, že naša myšlienka sa podarila a burzu si ešte niekedy zopakujeme. Preto všetkých prosím, nevyhadzujte knihy, ktoré Vás už nebavia, môžete  nimi urobiť radosť niekomu inému.  Fotky si môžete pozrieť vo fotoalbume.

  • Zápis prvákov

    Dňa 1.4.2022 sa v našej škole po dvoch rokoch  opäť podarilo uskutočniť zápis, na ktorý sme boli zvyknutí. Sme veľmi radi, že sme sa mohli stretnúť s predškolákmi a ich rodičmi osobne. Veríme, že sa im páčilo naše privítanie, program ale aj samotný priebeh zápisu a malý darček. Zopár fotiek z tohto dňa si môžete pozrieť vo fotoalbume.

  • Soboty v škole

    Pre niekoho nepochopiteľné, no pre niekoho zábava. Nie vždy sa nám podarí z krúžku niekam ísť, tak sa stretávame aj v škole. Máme veľa možností, ktoré môžeme využívať v lete alebo v zime. Veď posúďte sami... Fotografie si môžete pozrieť vo fotoalbume.

  • Hrebienok

    Dňa 26.3.2022 si žiaci poznávacieho krúžku vyšliapali zasneženým chodníkom na Hrebienok k Tatranskému ľadovému dómu, v ktorom ich ohúrila Katedrála sv. Jakuba – Santiago de Compostela. Po tejto prehliadke sme si zašli za oddychom k Bilíkovej chate, kde sme vyprázdnili naše zásoby. Pitný režim sme doplnili z prameňa Smokovecká kyselka a záver cesty ukončili prehliadkou mesta Poprad. Fotografie si môžete pozrieť vo fotoalbume.

  • Hviezdoslavov Kubín

    28. marec je už niekoľko desaťročí spojený s menom Jana Amosa Komenského. V tento deň si učitelia pripomínajú svoj sviatok. My sme tento deň odštartovali školským kolom recitátorskej súťaže Hviezdoslavov Kubín. Výber úryvkov bol veľmi pestrý a všetci súťažiaci sa snažili zaujať svojím prednesom. Vieme, že za každým prejavom sa skrývala nemalá drina, ale napriek jedinečnosti každého výkonu nám prislúchala úloha určiť tých najlepších. 

    Porota rozhodla následne: 1. kategória – poézia : 1. miesto Xénia Ragančíková (III.B), 2. miesto Sára Grőgerová (III.B) a 3. miesto Lea Andraščíková (III.A) . 1. kategória – próza : 1. miesto Lukáš Antuš (III.B), 2. miesto Emma Michalková (IV.r), 3. miesto Marek Zupko (2.r) a Michal Ondovčík (4.r).

    2. kategória – poézia : 1. miesto Debora Jurčová (VI.B), 2. miesto Dominik Schmiedl (VI.A), 3. miesto Roman Pach (VI.A) 2. kategória – próza : 1. miesto Natália Peková (VI.A), 2. miesto Miroslava Priesterová (V. r), 3. miesto Tomáš Kušej (V. r).

    3. kategória – poézia : 1. miesto Michaela Kušejová (VIII. r), 3. miesto Šimon Buróci (IX. r).

    3. kategória – próza : 1. miesto Bianka Bobelová (IX. r).

    Gratulujeme!

    Víťazi budú reprezentovať školu v okresnom kole.  Fotografie si môžete pozrieť vo fotoalbume.

  • Zápis do 1. ročníka pre šk. rok 2022/2023
  • Priebeh knižnej burzy

    Náš prvý ročník burzy sa nepodaril podľa predstáv. Vyzbieralo sa dosť MÁLO kníh. Sú to knihy určené pre malých čitateľov od 6 do 10 rokov. Neoplatí sa nám robiť burzu vonku. Uskutoční sa v stredu o 11.20 po 4. vyučovacej hodine a skončí o 14.30. Všetko sa to bude diať v školskom ateliéri. Ceny kníh budú od 0,50€ do 2€. Kto bude mať záujem o kúpu, nech si nezabudne priniesť v stredu 30.3.2022 peniaze. Zároveň ďakujem všetkým, ktorí prispeli čo i len jednou knihou. 

  • Zber papiera

    Zber papiera prebehne v týždni od 4. apríla do 8. apríla !

    Najlepší 10  - zberatelia - dostanú pekné knihy! Prvé tri triedy dostanú deň voľna! Triedy hodnotíme podľa priemeru, čiže počet nazbieraných kilogramov delíme počtom žiakov v triede!

    Peniaze za papier použijeme na skrášlenie areálu školy - ozdobné kamienky, kôra, kvety a iné!

    Papier sa bude odoberať vždy od 7:00 - do 16:00 hod.

    ZBEROM PAPIERA ŠETRÍME NAŠE LESY !

  • Lyžiarsky kurz

    V dňoch od 7. – 11.3.2022 sa žiaci 6. - 9. ročníka zúčastnili lyžiarskeho kurzu vo Vyšnej Boci. Ubytovaní sme boli v penzióne Barbora. Kurzu sa zúčastnilo 37 žiakov, 4 inštruktori a 1 zdravotníčka. Väčšinu programu sme zaplnili na svahu, kde sa žiaci, ktorí už vedeli lyžovať zdokonaľovali a postupne pripravovali na záverečné preteky. Žiaci, ktorí s lyžovaním ešte nemali skúsenosti sa postupne učili základy lyžovania. Večerne chvíle sme mali spestrené prednáškou a inštruktážnymi videami o lyžovaní a diskotékou. Predposledný deň sa uskutočnili už tradične preteky, kde si žiaci mohli vyskúšať svoje znalosti a najlepší žiaci boli odmenení podľa výkonnostných kategórií. Samozrejme, nechýbala ani špeciálna kategória pre začiatočníkov. Vďaka skvelej práci všetkých inštruktorov, zdravotníčky a zodpovednému správaniu sa žiakov sme zažili pekný kurz v dnešnej ťažkej dobe spojenej s pandémiou. Fotky z kurzu si môžete pozrieť vo fotoalbume.

strana: